GastronomiaInne

Kotlety mielone- uczta dla mięsożerców

Większość z nas  nie jest wstanie sobie wyobrazić obiadu bez mięsa. Nie da się również zaprzeczyć temu, że mięso stało się tradycją jeśli chodzi o kuchnie polską. Warto również wspomnieć o tym, że mięso jest bardzo cennym źródłem białka i składników odżywczych, więc jego spożywanie jest jak najbardziej wskazane. Kultowym daniem i prawdziwą ucztą dla każdego mięsożercy są kotlety mielone. Danie to dopuszcza jednak dość dużą dowolność w zakresie jego przygotowania. Jakie są więc najpopularniejsze wariacje kotletów mielonych?

Kotlety mielone z dodatkiem ryżu

Kotlety mielone to danie o wyjątkowych walorach smakowych, a co ciekawe także i odżywczych. Zwykle jedna porcja jest nam wstanie dostarczyć odpowiednio dużej ilości białka, która pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie. Z tego też powodu wielu dietetyków i specjalistów żywienia wskazuje wręcz na konieczność włączenia mięsa do codziennej diety. Kotlety mielone (https://kulinarneprzeboje.pl/kotlety-mielone/) dają więc ku temu najlepszą sposobność. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze muszą być one przygotowywane wyłącznie z samego mięsa. W niektórych regionach naszego kraju, bardzo popularne jest wzbogacanie mieszanki mięsnej ugotowanym ryżem. Dopiero po połączeniu składników na gładką masę, można przystąpić do formowania kotletów mielonych, obtoczenia ich w bułce tartej, a następnie smażenia. Okazuje się, że dodanie ryżu jest bardzo interesującą praktyką. Znacznie zwiększa on sytość dania, a jednocześnie nie dodaje do niego dodatkowych kalorii. Jak wiadomo ugotowany ryż jest bardzo często polecany osobom na diecie. Wobec tego kotlety mielone z ryżem to świetny sposób na to, by zadowolić nawet najbardziej wygłodniałych gości. Serwowane z młodymi ziemniaczkami i wyśmienitą sałatką z pewnością zadowolą ich podniebienia.

Kotlety mielone z cebulką i kiszonym ogórkiem

Kolejną, niezwykle popularną wariacją na temat kotletów mielonych, jest dodanie do nich surowej, pokrojonej w kostkę cebulki, a także posiekanego ogórka kiszonego. Podobnie jak w przypadku kotletów z ryżem, te składniki również wrzuca się bezpośrednio do mięsa. Kolejno mięso należy solidnie wyrobić, tak by dodatki mocno “ugrzęzły” w jego strukturze. Po uformowaniu takich kotletów, można przystąpić do ich panierowania, a finalnie do smażenia. Czy takie kotlety mielone są smaczne? Otóż zarówno ogórek kiszony jak i cebula z pewnością znacznie wzbogacają ich smak. Ogórek dodatkowo nadaje kotletom mielonym nieco kwaskowaty posmak. Z pewnością taka wersja tego dania trafi w gusta niektórych smakoszy.

Kotlety mielone gotowane

Jednym z ciekawszych sposobów na przyrządzenie kotletów mielony jest ich ugotowanie. Ten trik bardzo często stosują osoby na diecie redukcyjnej lub na diecie lekkostrawnej. Gotowanie kotletów mielonych nie wymaga dodatku tłuszczu, a obróbka mięsa na morko pozwala na to, by zachować w nim wszystkie składniki odżywcze. Z całą pewnością gotowane kotlety mielone różnią się znacznie och ich smażonej wersji, jednak jest to świetny patent na to, by zmniejszyć kaloryczność tego dania.